Home » Over de maker

Jaap Ruis, geboren in 1946.

Toen onze kinderen nog klein waren, maakte mijn vrouw zo nu en dan kleding voor hen. De stof kochten we vaak in Den Haag. Op een keer vroeg ze mij mee te zoeken, zelf kon ze niets naar haar zin vinden. En ja, ik vond iets waar ze tevreden mee was. Tegelijkertijd had ik (totaal onverwacht) ontdekt wat ik leuk vond, en aardigheid in had: stoffen, met hun dessins, kleuren en textuur.

Ik nam daarop les in patroontekenen (met papier en potlood) en kledingmaken. Twee seizoenen lang was ik de enige man tussen de andere leerlingen. Hoewel ik het erg leuk vond om te doen, stopte ik er mee na dat tweede lesjaar. Pas toen ik 65 was kwam ik weer in aanraking met een naaimachine: ik ging tassen maken van leer, gecombineerd met luxueuze stof.

Na drie jaar hield ik daar mee op, omdat ik tot de ontdekking was gekomen dat er veel meer mensen tassen maakten. Op creatieve markten was het aanbod daarvan groot, waardoor er weinig afzet was. De luxueuze stoffen die ik toepaste bij de tassen waren bijzonder geschikt om er jasjes van te maken, dat had ik al wel gezien op de sites waar ik de stoffen bestelde. Ik hoefde er niet lang over na te denken wat ik doen zou, en naarmate de tijd vorderde, werd ik steeds enthousiaster. Het gemis aan kennis moest wel aangevuld worden.

Nadat ik twee seizoenen lessen gevolgd had bij vakdocente Petra Dijkgraaf uit Pijnacker, kon ik zelfstandig verder. De tekenmethode die gebruikt werd tijdens deze opleiding, is die van de Danckaertmodevakscholen. Het patroontekenen met behulp van Adobe Illustrator (computer) vind ik fijn om te doen. 

Mijn aangeboren vermogen (autisme) om langdurig geconcentreerd met hetzelfde bezig te zijn, bewijst me goede diensten tijdens het maken van een jasje. Het proces neemt 25 tot 30 uur in beslag. Ik streef er naar om een perfect product af te leveren.