Home » Over de maker

Jacob Ruis, geboren in 1946.

Toen onze kinderen nog klein waren, maakte mijn vrouw zo nu en dan kleding voor hen. De stof kochten we vaak in Den Haag.

Tijdens een bezoek aan een stoffenzaak vroeg ze mij op een gegeven moment om  haar te helpen, zelf kon ze niets naar haar zin vinden. Tegen mijn verwachting in, vond ik een stof waar ze tevreden mee was. Tegelijkertijd had ik (totaal onverwacht) ontdekt wat ik leuk vond, en aardigheid in had: stoffen, met hun dessins, kleuren en textuur.

Het was voor mij aanleiding om me er in te gaan verdiepen. Ik nam les in patroontekenen (met papier en potlood) en kledingmaken. Twee seizoenen lang was ik de enige man tussen de andere leerlingen. Hoewel ik het erg leuk vond om te doen, stopte ik na dat tweede lesjaar. De reden was dat ik steeds depressiever werd, een proces dat ruim 20 jaar duurde.

Pas toen ik 65 was kwam ik weer in aanraking met een naaimachine: ik ging tassen maken van leer, gecombineerd met luxueuze stof. Na drie jaar hield ik daar mee op, omdat ik tot de ontdekking was gekomen dat er veel meer mensen tassen maakten. Op creatieve markten was het aanbod daarvan groot, waardoor er weinig afzet was.

De luxueuze stoffen die ik toepaste bij de tassen waren bijzonder geschikt om er jasjes van te maken, dat had ik al wel gezien op de sites waar ik de stoffen bestelde. Ik hoefde er niet lang over na te denken wat ik doen zou, en naarmate de tijd vorderde, werd ik steeds enthousiaster. Het gemis aan kennis deed zich al gauw voelen.

Nadat ik twee seizoenen lessen gevolgd had bij vakdocente Petra Dijkgraaf uit Pijnacker, kon ik zelfstandig verder. De tekenmethode die gebruikt werd tijdens deze opleiding, is die van de Danckaertmodevakscholen. Het patroontekenen met behulp van Adobe Illustrator (computer) vind ik fijn om te doen. 

Mijn aangeboren vermogen om langdurig en geconcentreerd met hetzelfde bezig te zijn, ik heb wat kenmerken van autisme, komt me tijdens het maken van een jasje goed van pas. Het proces neemt 20 tot 25 uur in beslag. Ik streef er naar om een perfect product af te leveren. 

De keuze van mijn stoffen wordt bepaald door wat ik mooi vind en betaalbaar is. In de praktijk komt het neer op stoffen van Linton Tweeds uit Engeland. Michelle Obama draagt kleding die gemaakt is van hun stoffen.